1 pot gekookte kikkererwten (ca 350 g)
- 3 el gedroogde zeeslavlokken[1] - 1
klein teentje knoflook - 2 el tahin (sesampasta) - sap van ½ citroen - 1 el
norivlokken - snufje komijnpoeder - snufje chilivlokken - 2 el extra vierge
olijfolie - zeezout –
4 sneden desembrood
Beleggarnituur: 200 g filets van gerookte haring
(of gerookte
makreel, heilbot of forel...) - 1 handvol edamame[2] of
doperwten - klein stronkje broccoli –
4 radijsjes
Kruidengarnituur: verse citroenmelisse of dille - eetbare
bloemetjes - geroosterd sesamzaad
· Een recept uit het kookboek 'Proef de zee' van
auteurs Anne-Fleur Sanders en Anya van de Wetering.
Hummus
- Giet de kikkererwten
af en doe ze in een keukenmachine.
- Voeg de
zeeslavlokken, knoflook, tahin, citroensap, norivlokken, komijn en chilivlokken
toe en meng alles in de keukenmachine tot een gladde hummus.
- 5/1 minuut. Schraap zo
nodig tussentijds het mengsel van de randen van de mengkom, zodat alles goed
fijngehakt kan worden. 10/1 minuut
- Voeg beetje bij
beetje olijfolie toe om de gewenste romigheid te krijgen.
- Breng op smaak met
zeezout.
Groenten
- Was de radijsjes en
laat nog een 1 cm groen aan de knolletjes.
- Snijd de radijsjes in
dunne plakjes, leg ze in water met ijsblokjes.
- Kook de doperwten 1
minuut, verfris onder koud water.
- Haal de erwten uit de
edamameboontjes.
- Maal de gewassen
broccoli in de thermomix stand 5 – 10 seconden, tot couscous.
Afwerking
- Besmeer de sneden
brood royaal met hummus en beleg ze met de vis, of -en boontjes, broccoli en
radijs. (Volgens het seizoen.)
- Decoreer met verse
kruiden, eetbare bloemetjes en sesamzaad.
[1] Bio Zeesla
vlokken (Ulva lactuca)
Biologische
lekkernij uit zee met hoge gehalten aan calcium, ijzer, jodium en magnesium!
Deze
Franse Zeesla (Ulva Lactuca) staat bekend om het zeer hoge gehalte aan Calcium,
IJzer, Jodium en Magnesium. Het is tevens rijk aan natuurlijke vezels,
aminozuren, mineralen en vitaminen, met name de B1 en B5 vitaminen (géén B12),
vitamine C en provitamine A. Zeewier bevat weinig veturen, maar wel van goede kwaliteit
(omega 3, meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren). Zeesla is een
uitzonderlijk zeewier, het is nog rijker aan voedingsstoffen dan andere
zeewieren. Zo zit in zeesla ongeveer 25 maal meer calcium dan in gewone
kropsla, en zo'n 30 maal meer ijzer dan in spinazie!
Te
koop natuurwinkels
[2] Eda betekent in
het Japans tak, mame zijn boontjes. Edamame zijn dus letterlijk
‘boontjes aan een tak’. Het zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de
sojaplant. De groene peul zelf is draderig en niet te eten, maar aan de
binnenkant vind je een stuk of drie, vier groene, eetbare boontjes. Smaken
nootachtig.
Edamameboontjes
hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren
en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariërs. Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A
en C in. In 100 gram edamame zitten zo’n 120 kilocalorieën, dus een schaaltje boontjes is een slanke snack.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten