zondag 7 december 2014

Boerenpaté op Mimi's wijze


Paté 

1 eetlepel suiker – 3 volle eetlepels cognac – 4 uien – 4 sjalotten – 3 teentjes knoflook – scheutje olijfolie – 1 soeplepel tomatenpuree - 400 g doorregen buikspek – 300 g ham lappen – 300 g varkenslever – 2 eieren – 1 dl groentebouillon  – 1 dl room –20 g  zout -  3 g peper – 3 g mespunt muskaatnoot – 2 g kruidnagel -  3 takjes peterselie – 2 takjes tijm – 1 takje rozemarijn – 1 laurierblad – mespunt salie –jeneverbessen  vers vet spek in repen voor de garnering

Chutney van vijgen en dadels


1 sinaasappel zeste  – 5 grote vijgen gehakt – 350 g dadels zonder pit fijn gehakt - 2 uien fijn gehakt – 1 soeplepel gember fijn geraspt- 300 g bleke cassonade – 3 dl rode wijnazijn – mespunt zout

bereiding van de chutny

  • Hak alles grof, en breng in een pot met alle ingrediënten, roer tot het voldoende dikt
  • 20 tal minuten blijven roeren
  • let erop bij het afkoelen, wordt het vaster. 
  • Giet in confituurpotjes, draai het deksel erop, terwijl het nog warm is.
Dit kan  zeker nog een paar maanden  bewaren. 


Patébereiding : 

-       los de suiker op in de cognac
-       pel de uien, de sjalotten en de knoflook, hak ze grof en fruit ze in de olijfolie tot ze beginnen te      kleuren, voeg tomatenpuree  toe.
-       blus af met de gesuikerde cognac,  laat karameliseren
-       hak de verschillende soorten vlees en kruidnagel niet te grof in een keukenmachine.
-       Misschien in verschillende keer. Mooi smeuïg.
-       meng het uienmengsel en wat zout en peper erdoor met de eieren, de room en de nootmuskaat .
-       Hak de peterselie fijn, trek de tijmblaadjes van de takjes en schep de groene kruiden door het vleesmengsel
-       Schep het mengsel in een patévorm, leg er een laurierblaadje, beleg met jeneverbessen en salie  op en beleg de vorm met repen vet spek, elkaar overlappend
-       bak de paté 60 min  au bain- marie op 180°C  in een patévorm (in nood een aluminium bakje) Binnentemperatuur 65°C
-       Laat de paté 48 uur rusten met een gewicht erop. (bv. melkdozen) zo wordt het vlees mooi tegen elkaar gedrukt, zal dan ook gemakkelijker snijden.
-       Beleg met een laag gelatine voor 1 week in koelkast

-       Bouillon met geutje porto 2 dl en 3 gram gelatine in oplossen, overgiet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten