Paté
1 eetlepel suiker – 3 volle eetlepels cognac –
4 uien – 4 sjalotten – 3 teentjes knoflook – scheutje olijfolie – 1 soeplepel
tomatenpuree - 400 g doorregen buikspek – 300 g ham lappen
– 300 g varkenslever – 2 eieren – 1 dl groentebouillon – 1 dl room –20 g zout - 3 g peper – 3 g mespunt muskaatnoot – 2 g
kruidnagel - 3 takjes peterselie – 2
takjes tijm – 1 takje rozemarijn – 1 laurierblad – mespunt salie
–jeneverbessen vers vet spek in repen
voor de garnering
Chutney van vijgen en dadels
1 sinaasappel zeste – 5 grote vijgen gehakt – 350 g dadels zonder
pit fijn gehakt - 2 uien fijn gehakt – 1 soeplepel gember fijn geraspt- 300 g
bleke cassonade – 3 dl rode wijnazijn – mespunt zout
bereiding van de chutny
bereiding van de chutny
- Hak alles grof, en breng in een pot met alle ingrediënten, roer tot het voldoende dikt
- 20 tal minuten blijven roeren
- let erop bij het afkoelen, wordt het vaster.
- Giet in confituurpotjes, draai het deksel erop, terwijl het nog warm is.
Dit kan zeker nog een paar maanden bewaren.
Patébereiding :
-
los de
suiker op in de cognac
-
pel de
uien, de sjalotten en de knoflook, hak ze grof en fruit ze in de olijfolie tot
ze beginnen te kleuren, voeg tomatenpuree
toe.
-
blus af
met de gesuikerde cognac, laat
karameliseren
-
hak de
verschillende soorten vlees en kruidnagel niet te grof in een keukenmachine.
-
Misschien in
verschillende keer. Mooi smeuïg.
-
meng het
uienmengsel en wat zout en peper erdoor met de eieren, de room en de
nootmuskaat .
-
Hak de
peterselie fijn, trek de tijmblaadjes van de takjes en schep de groene kruiden
door het vleesmengsel
-
Schep het
mengsel in een patévorm, leg er een laurierblaadje, beleg met jeneverbessen en
salie op en beleg de vorm met repen vet
spek, elkaar overlappend
-
bak de
paté 60 min au bain- marie op 180°C in een patévorm (in nood een aluminium bakje) Binnentemperatuur
65°C
- Laat de
paté 48 uur rusten met een gewicht erop. (bv. melkdozen) zo wordt het vlees mooi tegen elkaar gedrukt, zal dan ook gemakkelijker snijden.
-
Beleg met
een laag gelatine voor 1 week in koelkast
-
Bouillon met
geutje porto 2 dl en 3 gram gelatine in oplossen, overgiet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten