maandag 5 januari 2015

Bolussen

basis : koekendeeg :  20 koffiekoeken: 450 g bloem – 215 à 225 g koude melk – 50 g ei – 25 g gist – 8 g zout – 35 g suiker – 200 g ongezouten melkerijboter uit de koelkast


  •       Los de gist op in de koude melk met de eieren.
  •     Meng er de bloem, de suiker en het zout bij en meng tot een egale massa.
  •     Kneed het deeg ongeveer 2 tot 3 minuten met de krulhaak van een kitchen aid. 
  •     of met de hand op de werktafel een 10 tal minuten.
  •      Vorm een rechthoek van het deeg en laat 2 minuten rusten.
  •     Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van 7 mm tot een rechthoek van 1/2 dikte.
  •    Duw de boter plat met je vinger telkens een stukje, tot het voor 2/3 gevuld is, dicht tegen    elkaar.
  •    Plooi het deel zonder boter dicht en plooi er de andere helft van het ingeboterde deeg bovenop
  •     Draai het deeg een kwartslag en rol opnieuw uit tot een dikte van 7 mm, eerst eventjes   duwen        overal met je deegrol, dan pas beginnen uitrollen .(gouden tip)
  •     Plooi opnieuw zoals de eerste keer.
  •       Let op dat er geen bloem op het deeg ligt als je plooit (anders kleeft het deeg niet)
  •    Draai het deeg weer 90 °C en herhaal nogmaals de bewerking (terug eerst gelijkmatig duwen met je  deegrol om de boter wat te verdelen, dan pas rollen).
  •       Laat het deeg een 1/2 uur hard worden in de koelkast voor je verder werkt.

20 koeken ( bolusvormpjes: 8 cm doorsnede randhoogte 3 cm): siliconen vormen met een golvende beweging, ik heb kleinere en maak dan het deeg ook wat smaller)

Koekendeeg: mengsel van 200 g bruine suiker met 100 g rietsuiker – 250 g kleine rozijntjes – 1 losgeklopt ei


  • Bekleed de ingeboterde bolusvormpjes met een koffielepel van het  suikermengsel.
-       Rol het koekendeeg met de deegrol uit tot een rechthoek van 25 cm op 70 cm en 3 mm dikte.
-       Bestrooi het deeg rijkelijk met de rest van het suikermengsel en verdeel daarop de rozijntjes.

-       Zorg ervoor dat je onderaan het deeg een kale boord van ongeveer 4 cm vrijhoudt.
-       Duw die met de vingers vast aan de tafel , rol het deeg stevig op tot aan de boord.
-       Bestrijk de rol over de hele lengte met losgeklopt ei en rol verder op.
-       Snijd stukjes af van 3,5 cm breed.
-       Leg ze op hun zijkant in de bolusvormen.
-       Plaats de vormen op de bakplaat en laat het deeg nog 1 uurtje narijzen.
-       Bak de bolussen 15 à 18 minuten in een oven van 215 °C, dalend naar 205 °C.
-       Houd de koeken in de gaten.
-       Als je ziet dat ze genoeg kleur hebben, bak ze dan verder met de deur op een kier.
-       Haal de koeken na het bakken zo snel mogelijk uit de vormen, zodat ze niet gaan kleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten