dinsdag 21 mei 2019

Citroen-ricottacake met frambozenroom




Citroen-ricottacake met frambozenroom

nagerecht/gebak (12 - 14 personen)



Deeg
240 g amandelmeel* - 75 g bloem, gezeefd - rasp en sap van 3 (bio)citroenen
300 g ricotta - 225 g boter, op kamertemperatuur (solo en planta)
230 g fijne kristalsuiker - 6 eieren, gesplitst

Garnituur
2,5 dl slagroom  of philadelphia kaas - 2-3 el poedersuiker
250 g frambozen*, de helft kleingesneden
ook nodig: springvorm van 22 cm Ø, ingevet, bodem bekleed met bakpapier
Of siliconen rechthoekige vorm
Verwarm de oven voor op 180 °C.

-      Klop de boter en kristalsuiker in een kom met de mixer tot een licht en romig mengsel.
-      Voeg de eierdooiers een voor een toe en klop goed na elke toevoeging.
-      Voeg het ricotta-amandelmengsel toe en spatel het er luchtig door.
-      Doe het amandelmeel, de bloem, het citroensap en de -rasp en de ricotta in de kom.

-      Klop in een schone kom de eiwitten tot stijve pieken met een lepel suiker voor de stevigheid.
-      Schep eenderde van het eiwit door het ricottamengsel, zodat dit losser wordt, en spatel dan de rest er snel en luchtig door.

-      Schep dit beslag in de vorm en bak 60 tal minuten.
-      Controleer met een  satépen als er niets van deeg aankleeft.

-      Laat de cake eerst 10 min. afkoelen in de vorm, keer hem dan op een rooster en laat volledig afkoelen.

Afwerking topping
-      Meng in een kom de crème fraîche of philadelphia kaas.
-      met de poedersuiker en spatel de kleingesneden frambozen er losjes door, zodat je een gemarmerd effect krijgt. Bestrijk de cake met de frambozenroom, garneer met de hele frambozen en serveer.

* Neem buiten het seizoen frambozen uit de diepvries of ander seizoensfruit. Amandelmeel is bij te koop bij veel supermarkten en biologische winkels. Of maal zelf witte amandelen in de keukenmachine zo fijn mogelijk.
Bereiden ± 55 min. / oven ± 1 uur
p.p. ± 700 kcal / ± 14 g eiwit / ± 51 g vet / ± 46 g kh
RECEPTEN CHRISTINE MANFIELD FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN
 gewijzigd door Mimi Van Waetermeulen , vereenvoudigd in werkwijze


Geen opmerkingen:

Een reactie posten