maandag 12 augustus 2013

Madeleine





    150 g patisseriebloem
    150 g boter
    100 g suiker
    20 g vanillesuiker
    3 eieren
    1 flinke eetlepels honing
    1 vanillestokje
    1 koffielepel bakpoeder
    1 (biologische) citroen
    1 snuifje zout


  •  Voor geslaagde gebakjes, weeg je alle ingrediënten zorgvuldig af.
  •  Laat de boter smelten in een pot op een zacht vuur.
  •  Neem de mengschaal van de keukenmachine en doe er de gewone suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout in. 
  •  Tip: Gebruik vanillesuiker die je eenvoudig zelf maakt. Stop de peulen van vanillestokjes die je   gebruikt  hebt   in een pot met kristalsuiker. 
  • De suiker zal na verloop van tijd het heerlijke vanillearoma  opnemen.

  •  Plaats de schaal op de machine en gebruik de klopper als hulpstuk.
  •  Laat de machine rustig draaien terwijl je de eieren één voor één toevoegt.
  •  Verhoog de draaisnelheid klop het beslag luchtig tot het bleek is geworden.
  •  Laat de machine opnieuw rustig draaien terwijl je er de gesmolten boter bij schenkt.
  •  Voeg er de honing aan toe.
  •   Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe ze in het beslag.

  • Laat de machine nog kort draaien om de honing en de vanille goed te mengen.
  • Weeg de bloem af en doe er het bakpoeder bij. Zeef de bloem met bakpoeder in het beslag.
  •  Laat de machine alles mengen tot een zacht deeg. 
  •  Roer even langs de randen van de pot met eenpannenlikker.
  •  Rasp er meteen wat zeste van de citroen bij. Gebruik enkel het geel van de citroen.
  •   Schep of giet het zachte deeg in de spuitzak.
  •  Laat de zak met deeg een half uur rusten in de koelkast.
  •  (Laat het niet tè lang rusten, want dan zal je wel heel hard op de spuitzak moeten knijpen  om de  vormpjes te vullen...

  • Verwarm de oven voor op 200°C 

  • Vul de madeleine-vormpjes met porties van het koekjesdeeg.
  •  Bak de madeleines zo’n  7 min à 15 minuten in de hete oven.
  • Controleer of ze perfect gebakken zijn, door er even in te prikken met een satéstokje. 
  • Zodra er geen deeg aan het stokje blijft kleven, zijn ze gaar.
  • Laat de kleine schelpvormige cakes wat afkoelen en serveer ze lauw-warm.
  • Zo smaken ze het allerlekkerst!
  • Bewaar de rest van de madeleines in een afgesloten koekjestrommel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten