zondag 5 mei 2019

Gezeefde ricotta met zomerfruit en compote van rabarber



6 personen: 250 g ricotta – 120 g volle room – ¼ kl vanille – ¼ kl sinaasappelzeste – 2 eiwitten – 120 g suiker
Seizoensfruit: 2 rabarberstengels – zwarte bessen – aardbeien – braambessen – frambozen naar keus
Tip: kan ook met Griekse yoghurt of mascarpone


Ricotta
-      Laat de ricotta 4 tal uur of een nacht  uitlekken in een neteldoek of in een koffiefilter. Plaats in de koelkast.
-      Klop de room half dik op en meng onder de ricotta samen met de 80 g suiker en de sinaasappelzeste.
-      Klop het eiwit op met 20 g suiker (is steviger)
-      Meng onder elkaar.


Rabarberkrullen

-      Vul een kom met water en ijsblokjes en zet opzij.
-      Schaaf met een dunschiller linten van de rabarberstengel.
-      Snijd elk lint overdwars in stukken van 10 cm en leg ze in het ijswater.
-      Zet de kom minstens 1 uur in de ijskast, zodat de rabarber kan opkrullen.
-      Dep droog vlak voor het opdienen.

Rabarbercompote

-      Doe de zwarte bessen of de versneden rabarber of aardbeien, voor de compote in een kleine pan met de overgebleven 20 g suiker en sap van sinaasappel.
-      Breng aan de kook en roer tot de suiker opgelost is.
-      Kan gemixt worden of in een compote opgediend worden met de ricotta

Opdienen

-      Vul een glaasje of een kommetje met de ricotta, breng er de rabarberkrullen bovenop, overgiet met de afgekoelde compote.
-      Garneer met een muntblaadje of een bloempje.

Op de wijze van yotam ottolenghi :aangepast versie door MIMI is vereenvoudigd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten