zondag 10 november 2019

Zeewierhummus met garnituur



1 pot gekookte kikkererwten (ca 350 g)
- 3 el gedroogde zeeslavlokken[1] - 1 klein teentje knoflook - 2 el tahin (sesampasta) - sap van ½ citroen - 1 el norivlokken - snufje komijnpoeder - snufje chilivlokken - 2 el extra vierge olijfolie - zeezout –
4 sneden desembrood
Beleggarnituur: 200 g filets van gerookte haring
 (of gerookte makreel, heilbot of forel...) - 1 handvol edamame[2] of doperwten - klein stronkje broccoli –
4 radijsjes
Kruidengarnituur: verse citroenmelisse of dille - eetbare bloemetjes - geroosterd sesamzaad
·       Een recept uit het kookboek 'Proef de zee' van auteurs Anne-Fleur Sanders en Anya van de Wetering.
Hummus
-       Giet de kikkererwten af en doe ze in een keukenmachine.
-       Voeg de zeeslavlokken, knoflook, tahin, citroensap, norivlokken, komijn en chilivlokken toe en meng alles in de keukenmachine tot een gladde hummus.
-        Vuur5/1 minuut. Schraap zo nodig tussentijds het mengsel van de randen van de mengkom, zodat alles goed fijngehakt kan worden. 10Vuur/1 minuut
-       Voeg beetje bij beetje olijfolie toe om de gewenste romigheid te krijgen.
-       Breng op smaak met zeezout.
Groenten
-       Was de radijsjes en laat nog een 1 cm groen aan de knolletjes.
-       Snijd de radijsjes in dunne plakjes, leg ze in water met ijsblokjes.
-       Kook de doperwten 1 minuut, verfris onder koud water.
-       Haal de erwten uit de edamameboontjes.
-       Maal de gewassen broccoli in de thermomix stand 5 – 10 seconden, tot couscous.
Afwerking
-       Besmeer de sneden brood royaal met hummus en beleg ze met de vis, of -en boontjes, broccoli en radijs. (Volgens het seizoen.)
-       Decoreer met verse kruiden, eetbare bloemetjes en sesamzaad.



[1] Bio Zeesla vlokken (Ulva lactuca)
Biologische lekkernij uit zee met hoge gehalten aan calcium, ijzer, jodium en magnesium!
Deze Franse Zeesla (Ulva Lactuca) staat bekend om het zeer hoge gehalte aan Calcium, IJzer, Jodium en Magnesium. Het is tevens rijk aan natuurlijke vezels, aminozuren, mineralen en vitaminen, met name de B1 en B5 vitaminen (géén B12), vitamine C en provitamine A. Zeewier bevat weinig veturen, maar wel van goede kwaliteit (omega 3, meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren). Zeesla is een uitzonderlijk zeewier, het is nog rijker aan voedingsstoffen dan andere zeewieren. Zo zit in zeesla ongeveer 25 maal meer calcium dan in gewone kropsla, en zo'n 30 maal meer ijzer dan in spinazie!
Te koop natuurwinkels
[2] Eda betekent in het Japans tak, mame zijn boontjes. Edamame zijn dus letterlijk ‘boontjes aan een tak’. Het zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant. De groene peul zelf is draderig en niet te eten, maar aan de binnenkant vind je een stuk of drie, vier groene, eetbare boontjes. Smaken nootachtig.
Edamameboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariërs.  Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A en C in. In 100 gram edamame zitten zo’n 120 kilocalorieën, dus een schaaltje boontjes is een slanke snack.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten