donderdag 6 oktober 2011

Kweeperengelei


1 kg sap van kweeperen

800g suiker - sap van 1 citroen


  • reinig de kweeperen, er vormt zich een zacht donsje rond de peren, met een borsteltje kan je dit er mooi afwrijven . Neem 3 kg voor 1 l sap
  • de harde vruchten kunnen in kwarten gesneden worden, indien mogelijk 
  • zet de peren onder water. laat koken tot ze bijna uit elkaar vallen 
  • laat overnachten in het vocht
  • de volgende dag de vruchten afgieten door een neteldoek (te koop in de winkels)
  • draai de neteldoek dicht en duw het vocht eruit ( de pectine komt los ) 
  • zorg ervoor dat het sap goed klaar blijft (als je teveel druk uitoefent komt er vruchtvlees in het sap


  • Breng het kweepeersap met de suiker aan de kook en roer voortdurend.
  • Verwijder met een schuimspaan het schuim
  • Spoel ondertussen de potten en deksels met heet water of zet het in een pan kokend water
  • laat de potten en deksels uitlekken op een handdoek.
  • Giet de potjes vol met de hete gelei, schroef het deksel erop.
  • Na een tijdje hoor je de deksels klakken, dit wil zeggen dat ze gesloten zijn.


Tips

  • Variatie : neem een deel van je gelei en laat dit inkoken met een heel klein pepertje, 
  • dan heb je een pikante kweeperengelei nog beter als begeleiding met kaas en paté
  • kan bij kaas en paté  en ganzenlever of eendenlever of bloedworst opgediend worden als begeleiding

-


gekookte peren op neteldoek
uitgeduwde perenpasta 
al roerend aan de kook brengen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten