zaterdag 22 februari 2014

Bosbessen of frambozen cheesecake met biscuitkoekjesbodem






16 stuks: 100 g boter – 100 g amandelpoeder - 250 g biscuitjes (boudoirs of andere koeken)

Vulling : 200 g witte chocolade - 2,5 dl slagroom -  200 g roomkaas - 1 zakje vanillesuiker – 6 g gelatine blaadjes 
Topping: 250 g frambozen of bosbessen (diepvries of vers) of coulis - 2 el suiker - 2 el citroensap – 2 blaadjes gelatine totaal  6 g

Bodem 
  •  Bekleed een springvorm met bakpapier (klem vast tussen de rand en de bodem)
  • Verkruimel de koekjes (bijvoorbeeld in de keukenmachine of deegrol en koekjes in plastiek zak).
  • Smelt de boter en meng deze goed door de kruimels en amandelen
  • Doe het mengsel nu in de springvorm en verdeel het egaal over de bodem met de achterkant van een lepel. Of in individuele vormpjes.
  • Zet de springvorm daarna in de koelkast. 

  • Vulling 
  • Week  blaadjes gelatine koud water.
  • Klop in een kom de roomkaas met de vanillesuiker los.
  • Breek de chocolade in kleine blokjes. 
  • Smelt deze samen met 1/2 dl van de slagroom (au bain marie of in de magnetron). 
  • Los hierin de gelatineblaadjes.
  • Voeg de gesmolten chocolade aan de roomkaas toe.
  • Meng tot een mooi egaal mengsel.
  •  Klop nu de resterende slagroom stijf en voeg deze voorzichtig (lepel voor lepel) aan het roomkaasmengsel toe.
  • Giet het daarna in de ingevette springvorm en laat het in de koelkast helemaal opstijven (minimaal een uur).

  • Zodra de taart is opgesteven kun je verder met het maken van de topping
  • Week de resterende gelatineblaadjes in koud water.
  •  Doe de frambozen of bosbessen samen met de suiker en een klein beetje water in een pannetje en zet op het vuur. Laat eventjes koken.
  • Breng op smaak met het citroensap en eventueel met nog wat suiker. 
  • Kan ook met coulis van frambozen of ander fruit.
  • Wrijf met een spatel de saus door een zeef om alle pitjes te verwijderen.
  • Voeg dan de geweekte gelatineblaadjes toe, deze moeten direct smelten.
  • Laat de saus even afkoelen en giet daarna op de taart in de springvorm. 
  • Zet nu weer in de koelkast totdat ook de saus is opgesteven.
Tip


  • Roomkaas kan philadelphia of platte volle kaas of mascarpone 
  • Dit kan zeker een dag of 2  op voorhand bereid worden.



3 opmerkingen:

  1. hallo mimi
    deze taart heb ik nu al verschillende keren gemaakt en iedereen is er zot van. Ik zit nu terug aan de computer om 3 exemplaren af te drukken.
    Dikke proficiat met deze hele lekkere taart !!! groetjes van mimi uit waregem

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hallo mimi we zijn ondertussen 3 jaar verder en mijn kleindochter is verzot op deze taart. Daar wij liever agar-agar gebruiken dan gelatine vind ik soms moeilijk de juiste verhouding. En als ik ze de dag ervoor maak moet ik opletten dat de witte laag niet te dun wordt want agar agar ontbindt rapper. Kan jij me een tip geven aub ? oma mimi uit waregem :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heel leuk, ik zal herbeginnen heb nu meer tijd, om meer te publiceren

    BeantwoordenVerwijderen